zeven gratis tips voor studenten bij hun belastingaangifte

6 Tips bij doen belastingaangifte in 2018
9 maart 2018
Scheiden anno 2018
31 maart 2018

Bijna tien miljoen Nederlanders moeten voor eind april weer aangifte doen bij de Belastingdienst. Onder hen ook veel studenten. Voor die groep zitten in de aangifte mogelijk veel voordeeltjes verborgen. Wij geven  zeven gratis tips voor studenten bij hun belastingaangifte.

Tip 1: Stel het niet uit

Uitstellen tot het laatste moment is veel studenten eigen, maar in het geval van je belastingaangifte is wachten met insturen toch echt een schot in eigen voet. Want wie zijn aangifte ná 1 april indient, moet langer wachten op uitsluitsel. En op een eventuele teruggave – en daar hebben veel studenten juist recht op.

Stuur je aangifte in maart in, en je krijgt op tijd je ’vakantiegeld’ van de fiscus, mits je daar recht op hebt. Wacht tot na 31 maart, en de kans is groot dat je aangifte tot in de zomer blijft liggen. Mocht je deze maand toch geen tijd hebben, dien je aangifte dan in elk geval vóór 1 mei in. Anders ben je officieel te laat.

Tip 2: Aftrekposten

De aftrek van studie- en scholingskosten is tegenwoordig fors ingeperkt voor studenten met een lening of studiefinanciering. Heb je geen recht op studiefinanciering, dan mag je aardig wat kosten aftrekken, met een drempel van €250. Heb je wel ’stufi’, dan mag je nog kosten aftrekken die je gemaakt hebt voor 1 juli 2015.

Maar daarmee is het nog niet afgelopen: je mag bij de belastingaangifte ook bepaalde zorgkosten aftrekken. Die zorgkosten mogen om te beginnen niet onder de basis- of aanvullende verzekering vallen. Ook het eigen risico mag je niet aftrekken. Maar de kosten van een huisarts, tandarts en ziekenhuiszorg zijn in de regel aftrekbaar. Toch een meevaller als je door een aanvaring met een hockeybal je voortanden bent kwijtgeraakt.

Tip 3: Bijverdienen (1)

De hele zomer met volle dienbladen over het Neude of de Grote Markt gelopen? Het inkomen wat je daarmee verdiend hebt, staat waarschijnlijk al in de aangifte ingevuld, maar volg zeker het advies van de Belastingdienst: check of alles klopt. Zo kun je bijvoorbeeld nog een reiskostenaftrek krijgen, als je met het openbaar vervoer meer dan tien kilometer naar je werk moet reizen en geen vergoeding krijgt van je baas.

Heb je meerdere banen gehad gedurende het jaar? Dan loont het doorgaans extra om belastingaangifte te doen: je werkgevers hebben gezamenlijk te veel premie ingehouden. Dat krijg je mogelijk terug, maar alleen als je een aangifte hebt ingediend.

Tip 4: Bijverdienen (2)

Een groeiend aantal studenten werkt voor Deliveroo, Uber, Foodora en misschien zelfs Airbnb: zij zijn geen werknemer, maar zelfstandige zonder personeel. Hetzelfde geldt voor mensen die zich bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven als pak’m beet huiswerkbegeleider.

De vraag voor die zzp’ers is wel: ben je voor de inkomstenbelasting ook een ondernemer? Het waarschijnlijke antwoord op die vraag kun je online vinden, door het maken van een test. Blijk je inderdaad een ondernemer te zijn, dan gelden er iets andere regels voor de belastingaangifte. Zo kun je investeringen in je onderneming van je inkomsten aftrekken. Ook aftrekbaar: de reiskosten die je als ondernemer met je privé-auto of -fiets maakt.

Tip 5: Toeslagen

Kom je er ineens achter dat je inkomen in 2017 behoorlijk laag was? Dan kun je nog snel en met terugwerkende kracht huur- of zorgtoeslag aanvragen. Voor veel studenten zal de huurtoeslag niet kunnen – een studentenkamer komt daarvoor niet in aanmerking – maar de zorgtoeslag is een leuk extraatje.

Wacht ook hier niet te lang: de toeslag van 2017 kun je tot 1 september van dit jaar aanvragen. Voor toeslagen in eerdere jaren ben je helaas al te laat. En vraag natuurlijk ook gelijk de (zorg)toeslag voor 2018 aan.

Tip 6: Terug in de tijd

Met de aangifte inkomstenbelasting kun je wat verder in de tijd dan met toeslagen – tot en met 2013 maar liefst. Zeker de moeite waard om nog even in te vullen als je verwacht meer dan €14 terug te krijgen. Ook als je in de afgelopen jaren geen zogeheten ’aangiftebrief’ hebt gehad van de Belastingdienst, kun je gewoon aangifte doen. Dat kan in elk geval op dezelfde website als waar je de aangifte over 2017 invult.

Tip 7: Net afgestudeerd

Het inkomen van een pas afgestudeerde ligt – als het goed is – fors hoger dan dat van een student. Waarschijnlijk heb je ineens een fulltime baan, en misschien zelfs een eigen huis. Dat heeft ook weer gevolgen voor de inkomstenbelasting: de teruggave die je als student kreeg, verandert in een (forse) bijdrage aan de schatkist.

Dat doen we allemaal graag natuurlijk, dat bijdragen aan de schatkist, maar niet meer dan nodig. Gelukkig geeft de Belastingdienst de mogelijkheid om inkomens over drie opeenvolgende jaren te middelen. Dan krijg je misschien toch iets terug. Check hier of dat mag, en wees er snel mee: drie jaar nadat de laatste aangifte van de drie middelingsjaren onherroepelijk is geworden, moet je verzoek bij de fiscus zijn gearriveerd.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.