Wat betekent het nieuwe belastingplan voor jou?

lening
5 tips: spaarbelasting 2016 vermijden
7 december 2015
Openingstijden tijdens komende feestdagen
14 december 2015

Wat betekent het nieuwe belastingplan voor jou?

Het lukt nog net: de nieuwe belastingregels invoeren voor het nieuwe jaar. In 2016 hoeven we met z'n allen 5 miljard euro minder belasting te betalen. Dat is bekend. Maar hoe wordt dat cadeautje verdeeld? Wie mag zich gaan verheugen? De 3 belangrijkste veranderingen op een rij.

Minder belasting betalen over je inkomen

De belangrijkste wijzigingen zitten in de inkomstenbelasting. Dat zijn veel droge cijfers en percentages, maar daar zitten wel de grootste financiële gevolgen.

Hoe meer je verdient, hoe hoger de belasting is die je betaalt. Die belasting wordt verdeeld over schijven. In schijf 2 en 3 wordt de belasting verlaagd. De belasting over je inkomen tussen € 19.992 en € 66.421 daalt met 1,8 procent.

10_dec-01_558x198

Belasting op spaargeld wordt lager

Over je spaargeld betaal je belasting zodra dat boven een bepaald bedrag komt. Tot 1 januari is dat belastingtarief voor alle vermogens gelijk. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je 4 procent rendement kunt maken met je spaargeld. Daar moet je 30% belasting over betalen: in de praktijk betaal je over vermogen dus 1,2% belasting (30 procent van 4 procent).

Vanaf 1 januari wordt de grens vanaf wanneer je belasting verschuldigd bent verhoogd. Dat was € 21.330 en wordt € 24.437 per persoon (het dubbele voor partners). Het rendement waarmee gerekend wordt, verandert ook. Dat is lager bij kleinere vermogens en loopt op naarmate de spaarrekening groter is.

10_dec-02_558x166

De 'kleinere spaarders' gaan er dus op vooruit. Bezit je meer, dan ga je meer betalen.

Voorbeeld

10_dec-03_558x165

Tot 100.000 euro belastingvrij schenken komt terug

Tot 1 januari van 2015 mocht je eenmalig een schenking van 100.000 euro ontvangen zonder daar belasting over te betalen. Voorwaarde was dat het bedrag ingezet moest worden om een huis te kopen of een hypotheek af te lossen. De maatregel om de huizenmarkt weer op gang te brengen was populair en komt vanaf 2017 terug.

De regeling wordt zelfs iets verruimd. In tegenstelling tot vorig jaar hoeft de schenking niet meer per se van ouder op kind zijn. Wel moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Belastingexperts verwachten overigens dat die laatste regel geschrapt wordt, omdat dit in feite neerkomt op leeftijdsdiscriminatie.

Het belastingplan dat volgend jaar ingaat bevat nog veel meer nieuwe regels. Van de accijns op frisdrank en vruchtensap tot de betalingstermijnen van de motorrijtuigenbelasting. Wil je precies weten hoeveel jij erop vooruit gaat? Op de website van RTL Nieuws kun je dat met een eenvoudige tool precies uitrekenen.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.