Het is voor veel mensen geen leuk vooruitzicht om weer in de administratie te moeten duiken, maar het loont om goed op te letten. Om het wel makkelijker te maken, zetten wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Mensen die niet voor de deadline aangifte kunnen doen, kunnen tot 1 mei nog wel uitstel aanvragen. Als de Belastingdienst akkoord gaat, krijgen ze tot 1 september de tijd om alsnog aangifte te doen. Maar het kan voordelig zijn om niet te wachten tot het laatste moment.
"Je hebt de tijd tot 1 mei, maar als je het voor 1 april doet, dan garandeert de Belastingdienst ook dat je voor 1 juli een belastingaanslag krijgt", zegt fiscalist Peter Pleijsant van ABN AMRO MeesPierson. Mensen die vanaf 1 juli een aanslag krijgen waarop staat dat ze nog belasting moeten betalen, moeten daar ook belastingrente over betalen.
"Die belastingrente is minimaal 4 procent. Dus op het moment dat je nog heel veel moet bijbetalen, is het wel verstandig om je aangifte zo snel mogelijk in te dienen."
Hij is verantwoordelijk voor het opleiden van vrijwilligers die mensen gaan helpen met het invullen van hun aangiftes. "Stel dat iemand eind december een rekening krijgt en die in januari betaalt. Dan moet die het eigenlijk invullen in zijn belastingaangifte van het jaar waar die januari in valt."
"Ook de WOZ-beschikking van een koopwoning pakken mensen vaak van het verkeerde jaar", vervolgt De Schepper. "Tegen de tijd dat ik mijn aangifte kan doen, heb ik al een WOZ-beschikking binnen gekregen van dit jaar. Terwijl ik voor mijn belastingaangifte natuurlijk dat ding van vorig jaar moet hebben."
Huiseigenaren moeten dit jaar de WOZ-beschikking 2015 erbij pakken en de WOZ-waarde van peildatum 1 januari 2014 invullen.