Mijn voorlopige aanslag is te hoog; kan ik hier bezwaar tegen aantekenen?

geld
Minder sparen door lage spaarrente, wat dan wel?
22 februari 2018
Steeds kleiner rentevoordeel NHG. Kan de hypotheekgarantie goedkoper?
22 februari 2018
Vorige week heb ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018 ontvangen. Ze hebben daarin gewoon de gegevens uit mijn voorlopige aangifte van vorig jaar overgenomen, maar er is best wel wat veranderd in mijn situatie. Hierdoor is deze voorlopige aanslag waarschijnlijk veel te hoog. Kan ik hier bezwaar tegen aantekenen? Of moet ik wachten tot ik mijn aangifte inkomstenbelasting 2017 heb ingediend?

Deze voorlopige aanslag is gebaseerd op een inschatting van uw situatie in 2018. Omdat de belastingdienst op dit moment niet over meer up-to-date gegevens beschikt, zijn zij bij de voorlopige aanslag 2018 uitgegaan van uw gegevens uit de voorlopige aangifte 2017. U kunt tegen deze voorlopige aanslag geen bezwaar aantekenen. U hoeft echter niet te wachten totdat u uw aangifte inkomstenbelasting heeft ingediend. Omdat uw situatie is veranderd en deze aanslag dus niet zal kloppen, kunt u gelukkig zelf nu al actie ondernemen.

Dit kunt u doen op de site van de belastingdienst door in te loggen en uw gegevens in te voeren over het belastingjaar 2018 bij: ‘Ik wil een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen’. Nadat u het formulier heeft doorlopen en ingevuld, ondertekent u het met uw DigiD en stuurt u het in.
Meestal krijgt u binnen vier weken bericht van de belastingdienst. Soms duurt het langer, maar de belastingdienst garandeert dat u in elk geval binnen acht weken een reactie krijgt. Als in de tussentijd de betaaltermijn is ingegaan, geldt het volgende. Totdat u bericht krijgt over het nieuwe bedrag van uw voorlopige aanslag, blijft u het oude bedrag betalen (of terugkrijgen).

Meer informatie >>

N.B. Mocht u uw voorlopige aanslag niet online kunnen wijzigen, dan kunt u het papieren formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ bestellen. Dit is alleen mogelijk voor particulieren.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.