Een studielening is in eerste instantie bedoeld voor, uiteraard, je studie. Dit wordt echter niet gecontroleerd. Je kunt als student zonder moeite iets meer dan € 1.000 per maand lenen. Met vier of vijf jaar studeren telt dat behoorlijk op!
Het NIBUD maakte vorige week bekend dat ruim dertig procent van de huidige studenten meer leent dan dat zij nodig hebben om rond te komen. Tien procent spaart zelfs om na hun studie een huis te kunnen kopen. Interessant, want is dat wel een handige keuze?
Datzelfde geldt voor eventuele hulp vanuit de Nationale Hypotheek Garantie. Het is absoluut verstandig om je studieschuld netjes op te geven. Het is absoluut verstandig je studieschuld wél mee te nemen in je hypotheekaanvraag. Ook als dat betekent dat je minder kunt lenen.
De komende jaren wordt die maximale hypotheek afgebouwd tot 100% van de koopsom. Vanaf 2018 mag een hypotheek maximaal de koopsom van de nieuwe woning zijn. De koper moet dan álle bijkomende kosten zelf betalen vanuit bijvoorbeeld spaargeld. Met het oog op de toekomst is het dus belangrijk om voldoende geld achter de hand te hebben.
Je ziet: hoewel je zonder noodzaak beter geen lening afsluit, kan het in sommige gevallen wel een handige oplossing zijn. Of dit een verstandige danwel verantwoorde keuze is, verschilt uiteraard per situatie. De allerbeste oplossing is natuurlijk nog altijd om de studielening zo laag mogelijk te houden, tijdens je studie te werken voor levensonderhoud, en verder probeert om zoveel mogelijk zelf te sparen voor de aankopen die je wilt doen.