Beter slapen: regel zélf je pensioen!
27 augustus 2015
huisrente
Wat is jouw huis vandaag waard?
24 september 2015

Pre-prinsjesdag 2015: overzicht plannen

Zoals gebruikelijk zijn de plannen voor Prinsjesdag niet veilig voor het journaille. De uitkomst van prinsjesdag wordt steeds meer een bevestiging van eerder uitgelekte maatregelen. Eerder al werd bekend dat de belasting over spaargeld wijzigt. Voor gezinnen met kinderen en huiseigenaren verandert er meer. Tijd voor een overzicht.

Kinderopvang

De overheid heeft 290 miljoen extra gereserveerd voor kinderopvang. Een opsteker wanneer je kinderen naar de dag- of buitenschoolse opvang gaan. Stel, jullie gezinsinkomen is € 50.000 en jullie hebben twee kinderen die drie dagen naar de opvang gaan. In dat geval ben je volgend jaar ruim € 100 euro per maand voordeliger uit.

Ook peuters van ouders die geen werk hebben, moeten enkele uren per week door kunnen brengen op de kinderopvang. Dit in het kader van de ontwikkeling van het kind. De verruiming volgt na jaren van straffe bezuinigingen in de kinderopvang. Het is voor gezinnen - en bedrijven in de branche - te hopen dat de nieuwe koers geen tijdelijke goedmaker is.

prinsjesdag

Fiscaal vriendelijk schenken

Ouders die hun kroost geld willen schenken voor de aankoop van een woning, doen dit vanaf 2017 tot € 100.0000 belastingvrij. De regeling geldt overigens ook voor gulle gevers die geen familie zijn. Wel dient de ontvanger van de schenking maximaal 40 jaar te zijn.

Een soortgelijke regeling was ook tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 van kracht. Destijds om de in het slop geraakte woningmarkt er weer bovenop te helpen. Ditmaal lijkt de maatregel meer de inzet te zijn van politieke koehandel tussen de VVD en PvdA.

Belasting over spaargeld

De veelbekritiseerde vermogensheffing gaat op de schop. De overheid gaat er in de toekomst niet meer automatisch vanuit dat je vier procent rendement maakt over je spaargeld. Terecht aangezien dit in de afgelopen jaren ook niet realistisch was. Het gevolg van de wijziging is dat je minder belasting betaalt bij een spaarsaldo tot een ton. Voor vermogende spaarders is de nieuwe belastingopzet nadelig.

Lastenverlichting

Het is de bedoeling dat je volgend jaar meer salaris ontvangt. Althans, er blijft meer over van je nettosalaris omdat de overheid er minder belasting over heft. Hiervoor heeft het ministerie € 5 miljard uitgetrokken. Dit bedrag maakt deel uit van de in totaal € 15 miljard aan lastenverlichting. Nog niet precies duidelijk is wat dit in de praktijk scheelt op de loonstrook.

Verpleeghuizen

In de zorg is vooral de thuiszorg en de zorg in verpleeghuizen in de afgelopen tijd getroffen door bezuinigingen. Door de inzet van minder personeel is ook de tijd en aandacht voor zorgbehoevenden beperkt. Daarnaast is het gebruik van zorgmiddelen aan banden gelegd. Volgend jaar wordt er € 200 miljoen ingezet ter verlichting van de eerdere bezuinigingen.

Appelsientje duurder

Naast het hoge suikergehalte heb je volgend jaar een extra reden om vruchtensappen in het schap te laten staan. De belasting op sap gaat omhoog. Ook mineraalwater wordt hoger belast. Een ogenschijnlijk te verwaarlozen maatregel. Toch verwacht de overheid er 30 miljoen euro extra mee op te halen.

De overheid heeft weinig redenen om te bezuinigen. Komende prinsjesdag lijkt dan ook vooral in het teken te staan van lastenverlichting. Het is nog even afwachten wat vanmiddag daadwerkelijk brengt. Dat met name de positieve maatregelen vroeg uitlekken, is wellicht minder toevallig dan het lijkt...

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.