Het is weer tijd om belastingaangifte te doen. Sinds 1 maart kun je de aangifte invullen. Omdat het soms best ingewikkeld kan zijn, helpen wij je op weg. Vandaag: aftrekposten bij het kopen van een huis.
Heb je het afgelopen jaar een huis gekocht? Dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat geld uitgegeven om die aankoop vast te leggen: een hypotheekakte bij de notaris, de kosten van de hypotheekadviseur, de notariskosten voor de koopakte en er heeft ook nog een taxatie plaatsgevonden. Al deze kosten kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. En dat kan best wat geld opleveren.
“Mensen die in loondienst werken, missen vaak één of meerdere aftrekposten.”
Wat je vaak ziet, is dat mensen die een accountant of een boekhouder hebben, zich bewust zijn van deze aftrekposten. Maar mensen die in loondienst werken, missen vaak één of meerdere aftrekposten. Dan vergeten ze bijvoorbeeld de kosten van de taxatie op te geven bij de belastingaangifte. Of andersom: de kosten koper worden ingevuld, terwijl dat juist weer niet mag.
Maar welke kosten kun je nu precies aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting?
Alles bij elkaar opgeteld kom je zo op een bedrag van 4000 tot 5000 euro. Hoeveel dat precies oplevert onder aan de streep is afhankelijk van het belastingpercentage dat je betaalt en in welke belastingschijf je valt, maar in sommige gevallen kan het oplopen tot zo’n 2000 euro. Ik denk dat mensen vaak vooral de notariskosten over het hoofd zien.
“Je moet wel altijd bewijs hebben van de gemaakte kosten.”
Het loont dus om hier goed naar te kijken. Je vindt de optie onder het menu aftrekposten. Je moet wel altijd bewijs hebben van de gemaakte kosten. Bewaar facturen van de notaris en hypotheekadviseur dus goed. Als je een huis koopt, maak je vaak veel kosten. Voor veel mensen is het prettig om via de belastingaangifte wat geld terug te krijgen.
Ook handig om te weten: makelaarskosten zijn niet aftrekbaar, staat op de site van De Belastingdienst, net als de overdrachtsbelasting en de kosten van de bankgarantie.