Verkeersboetes duurder in 2023: dit zijn de bedragen
7 december 2022
Is er meer leenruimte voor hypotheek in 2023?
7 december 2022

Hoge prijzen, compensaties, een prijsplafond: er gebeurt veel op het gebied van energie. Onlangs werd bekend dat volgend jaar ook de belasting verandert die we betalen over stroom en gas. Deze belasting gaat omhoog, maar dat wordt ruim gecompenseerd door het prijsplafond. Hoe zit dat precies?

De energiebelasting: hoe werkt het ook alweer?

Voor elke kWh stroom of m3 gas die je verbruikt moet je een heffing betalen. Dit wordt energiebelasting genoemd. Daarbij betaal je ook een Opslag Duurzame Energie (ODE). Tot slot moet je btw afdragen over de kosten die worden gemaakt voor de levering van energie, het netbeheer en de verschillende overheidsheffingen. 

Dit jaar is de energiebelasting in het begin verlaagd. Ook ging op 1 juli ging de btw omlaag naar 9%. Hierdoor waren de belastingen over 2022 niet het hele jaar gelijk. Voor 2023 gaat het btw-tarief vanaf 2023 weer terug naar 21% (bron: Rijksoverheid). 

Energieleveranciers hebben geen invloed op de energiebelasting en moeten de veranderingen per 1 januari doorvoeren. De aanpassing van de energiebelasting is bij elke energieleverancier hetzelfde. Heb je een vast contract? Dan kan het zijn dat de totale kosten dus toch stijgen. Je betaalt namelijk het (vaste) leveringstarief en energiebelasting. Maar goed om te weten: door het prijsplafond worden de hogere kosten meer dan gecompenseerd en ben je onderaan de streep toch voordeliger uit. 

Vermindering energiebelasting 

Naast het betalen van energiebelasting, krijg je ook een bedrag terug. Dit heet de ‘vermindering energiebelasting’. De overheid heeft namelijk bepaald dat ieder huishouden recht heeft op een minimum hoeveelheid energie. Dat geldt ook voor andere locaties met een verblijfsfunctie, zoals een camping en hotel. Om daar in tegemoet te komen, krijg je een bedrag ter compensatie van de energiebelasting. De overheid komt consumenten volgend jaar opnieuw tegemoet met de ‘vermindering energiebelasting’. Die wordt namelijk € 596,86. Dit was in 2022 door de btw verlaging (naar 9%) nog gemiddeld € 783,87.

Tarieven energiebelasting 2023 

In 2023 gaan we meer belasting betalen. Dit komt omdat oorspronkelijk een belastingverlaging gepland was. Maar die verlaging is vervangen door het energieplafond. Uiteindelijk levert dit plafond meer op dan de lagere belastingen die gepland waren. 

Tarieven energiebelasting 2023 Verschil t.o.v. gemiddelde 2022
Stroombelasting incl. ODE en btw0,15250,0751
Gasbelasting incl. ODE + btw0,59270,0755
Vermindering energiebelasting (incl. btw)€ 596,86– € 187,01

Toelichting 

  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) zit verwerkt in de stroom en gas belasting en wordt niet als losse belastingpost genoemd. 
  • De oorspronkelijke belastingverlaging, die aangekondigd was tijdens Prinsjesdag, is teruggedraaid nu het energieplafond in leven is geroepen. 
  • Bij het oorspronkelijke belastingplan dat gepresenteerd is tijdens Prinsjesdag betaalde je als gezin met 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas nog € 983 aan gas- en stroombelasting, en ging daar nog € 940 vanaf door de ‘vermindering energiebelasting’. Nu het plafond er is en de belastingverlaging is geannuleerd, betaal je als gezin met 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas € 1423 aan gas- en stroombelasting, en daar gaat nu nog € 596,86 vanaf door de ‘vermindering energiebelasting’. Let op: dit is puur kijkend naar de belastingen, want bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas kwam je met het oorspronkelijke belastingplan uit op een jaarbedrag van ongeveer € 6131. Nu het energieplafond er is en de belastingen zijn verhoogd, kom je uit op € 4278. 
Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.