Hoe bereken ik aftrekbare zorgkosten bij de belastingaangifte?

geld
Belastingtips 2017: Los kleine schulden af
25 maart 2017
Belastingaangifte vóór 1 mei: deze gegevens heb je nodig
10 april 2017

Hoe bereken ik aftrekbare zorgkosten bij de belastingaangifte?

Een volwassen Nederlander betaalt gemiddeld 711 euro per jaar aan zorg, naast de premie voor zorgverzekeringen. Bij elkaar is dat 10 miljard. Het zou fijn zijn als die extra zorgkosten aftrekbaar zouden zijn, maar dat is niet het geval. Een groot deel is niet aftrekbaar.

Alleen specifieke zorgkosten zijn op te voeren in de aangifte. Er zijn bergen regels opgesteld om vast te stellen wat 'specifiek' inhoudt. Zo zijn de kosten voor een sta-op-stoel niet aftrekbaar, omdat die niet speciaal voor zieke of invalide personen zijn. Als de stoel op maat gemaakt wordt, is die wel aftrekbaar. Datzelfde geldt voor andere hulpmiddelen als bril, rollator, looprek, scootmobiel en rolstoel. In principe zijn de kosten daarvoor niet aftrekbaar.

God verhoede dat iemand een belastingvoordeeltje behaalt voor iets dat niet op maat gesneden is. Soms is de logica ver te zoeken. Steunzolen en kosten om een auto of fiets aan te passen zijn aftrekbaar, maar de kosten voor woningaanpassingen - zoals een traplift - weer niet.

Niet aftrekbaar zijn de kosten voor het eigen risico en de verplichte eigen bijdrage voor een gehoorapparaat. Wie een duurder gehoorapparaat nodig heeft, kan de meerkosten wel aftrekken. Daar gaat wel 25 procent van de totale kosten aan eigen bijdrage van af.

De aftrek is bovendien op twee manieren inkomensafhankelijk. Er geldt een drempel afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Daarnaast kunnen mensen met een belastbaar inkomen tot ongeveer 34 duizend de kosten verhogen met 40 procent (dus maal 1,4) of als zij AOW ontvangen met 113 procent (maal 2,13).

De antwoord op de vraag is: eerst komt de vermenigvuldigingsfactor en daarna gaat de drempel eraf. De vermenigvuldigingsfactor geldt niet voor de kosten voor een tandarts of fysiotherapeut.

Beschouw de aangifte als puzzel waarmee u een mooie prijs kunt winnen. Het voordeel is dat u direct te zien krijgt of u gewonnen heeft - aan het einde, als u de aangifte heeft ingevuld.

De komende tijd zullen wij meer tips & trucs leveren rondom de Belastingaangifte over 2016. Wilt u toch liever professionele ondersteuning bij het invullen van de aangifte? Kijk snel op onze actiepagina voor ons aanbiedingstarief, en maak een afspraak!

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.