De voor- en nadelen van private lease

Schade door aanrijding met dieren
24 augustus 2018
Elektrische auto kopen? 5 veelgestelde vragen
24 augustus 2018

Voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto rijden. Dat kan met private lease. Iets wat steeds gebruikelijker begint te worden. Je ‘huurt’ een auto als particulier. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten voor je een private leasecontract overweegt. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen

    • Vaste prijs per maand

Met private lease kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand. Als leaser betaal je alleen de brandstof (en eventuele bekeuringen). Pechhulp, onderhoud, reparatie en wegenbelasting zijn bij de leaseprijs inbegrepen.

    • Goed verzekerd

Omdat het bij private lease in de meeste gevallen om een nieuwe auto gaat, wordt er vaak een goede allriskverzekering aangeboden bij het leasecontract. Deze sluit de leasemaatschappij voor je af. Hier heb je dus geen omkijken naar. Let wel goed op je eigen risico. Deze verschilt van € 250,- tot € 500,-. Ook zitten er verschillen in de dekking van de autoverzekering. Kijk dus goed welke autoverzekering bij jou past.

Nadelen

    • Bijhouden van je gereden kilometers

Dit hoeft in principe geen nadeel te zijn van een private leasecontract. Maar mocht je meer kilometers gereden hebben dan je vooraf hebt afgesproken, dan worden deze kilometers verrekend in de kilometerafrekening. Het is te vergelijken met belminuten die buiten je bundel vallen. Het is dus van belang dat je goed kunt inschatten hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Zo voorkom je onverwachte kosten.

    • Je komt moeilijk onder een private leasecontract uit

In sommige gevallen moet je noodgedwongen eerder afscheid nemen van je leaseauto. Helaas is het in zulke gevallen erg lastig om voortijdig je leasecontract te beëindigen. Vaak moet je je contract ‘afkopen’, wat betekent dat je het resterende bedrag in één keer moet betalen. Sommige leasebedrijven kennen – onder strikte voorwaarden – kosteloze beëindiging toe. Bijvoorbeeld in het geval van overlijden, ontslag of arbeidsongeschiktheid. Bedenk vooraf of je deze kosten kunt blijven betalen. En lees altijd de kleine lettertjes van het leasecontract.

Hoe zit het met mijn schadevrije jaren?

Vaak hoor je dat het niet voordelig is om een private lease contract af te sluiten vanwege opgebouwde schadevrije jaren. Het is namelijk zo dat na 3 jaar zonder eigen auto, je schadevrije jaren verloren gaan. Echter, sommige leasemaatschappijen zijn aangesloten bij een systeem waarin schadevrije jaren worden bijgehouden.

Geen private lease?

Zie je na deze voor- en nadelen toch af van private lease en koop je liever zelf een auto? Dan moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. En daar helpen wij je graag bij. Wij vergelijken zo veel mogelijk autoverzekeringen voor jou. Zo weet je zeker dat je een autoverzekering afsluit die bij jouw situatie past. Door te vergelijken kun je al snel € 200,- besparen. Mooi meegenomen!

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.