Van iedere tien Nederlanders zijn er zeven die zich zorgen maken maken over hun (toekomstige) uitkering bij een pensioenfonds, blijkt uit onderzoek van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma. De belangrijkste reden hiervoor? Volgens deskundigen hebben de fondsen nooit duidelijk gemaakt dat het pensioen ook minder kan worden in slechte tijden in plaats van alleen maar beter. Nu dat gebeurd is, zijn mensen het vertrouwen kwijt.
Banken wel vertrouwd?
Hoe valt het dan te verklaren dat banken en verzekeraars het beter doen in de ogen van de consument? Banken kwamen gehavend uit de crisis, soms gestut met een muur van belastinggeld, maar het vertrouwen in de bank is inmiddels wel terug op 75 procent. Banken hebben echter kunnen werken aan hun reputatie. Denk aan de verbeterde houding ten opzichte van zzp'ers, of het boetevrij aflossen van de hypotheek.
Geen indexatie, geen vertrouwen
Pensioenfondsen hebben hun schade nog helemaal niet hersteld. Indexatie, de verhoging van de uitkering met de inflatie, heeft ook nog niet plaatsgevonden. Zolang die indexatie nog niet uitgevoerd kan worden, zal het vertrouwen in de pensioenfondsen niet terugkeren. Sinds het verlagen van de uitkeringen is er immers niets veranderd.
Pensioenfondsen niet meer van deze tijd?
Wil je beter slapen? Ga dan eens zelf met je pensioen aan de slag. Of je nu als zelfstandige werkt of in loondienst bent, laat eens berekenen wat je kunt verwachten wanneer je de werkvloer definitief verlaat. Behalve je AOW en het bedrijfstakpensioenfonds zijn er verschillende slimme manieren om royaler aan je pensioen te beginnen.
De economie verandert. Het aantal zzp'ers is opgelopen tot meer dan een miljoen in 2015. Dat zijn mensen die niet actief deelnemen aan een pensioenfonds, maar net zo veel belang hebben bij een goede oudedagvoorziening. De initiatieven voor deze groep bestaan al een tijdje en daar kun je ook gebruik van maken als je geen zzp'er bent. Je hebt dan in ieder geval zélf invloed op je pensioen.