Vorig jaar ruim 10% meer verkeersongevallen
8 november 2022
Texas het andere onontdekte Amerika
7 december 2022
huisrente

Het eind van het jaar komt weer in zicht en zo ook het einde van de jubelton. Ben jij je aan het verdiepen in een huis kopen en een hypotheek? Dan ben je de term jubelton vast al eens tegengekomen. Deze belastingvrije schenking voor eigen woning geeft ouders de kans om hun kinderen te helpen met de aankoop van een huis. De €106.671 die je belastingvrij mag ontvangen, wordt in de volksmond ook wel vrolijk ‘de jubelton’ genoemd. Een mooi bedrag om te ontvangen, maar daar moet vaart achter gezet worden.

Het verloop van de jubelton

In 2016 is de zogenaamde jubelton in leven geroepen. Een belastingvrije schenking van €106.671, specifiek voor de aankoop van een huis. Deze jubelton moet starters stimuleren met de aflossing van de hypotheek. Er gelden een aantal voorwaarden

  • De ontvangers van de belastingvrije schenking zijn tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • De schenking moet binnen 2 jaar gebruikt zijn. Ontvang je dit jaar nog een schenking? Dan moet je hem dus uiterlijk in 2024 volledig ingezet hebben. 
  • De schenking is eenmalig. 

Hoewel er de afgelopen jaren gretig gebruik is gemaakt van deze schenking, bracht het ook nadelen met zich mee. Zo bracht het veel ongelijkheid op de markt en dreef het de marktprijzen van huizen juist op. Het kabinet zag genoeg nadelen om de jubelton af te schaffen. Dit proces begint met een verlaging van het belastingvrije bedrag in 2023. Per 2024 is de jubelton volledig verdwenen.

Flinke veranderingen belastingvrije schenking 

Er gaat dus flink wat veranderen de komende jaren. De verdwijning van de jubelton gaat gefaseerd, te beginnen met een forse verlaging van het schenkingsbedrag. Deze tijdlijn geeft overzicht voor de komende jaren:

– In 2022: de laatste kans om gebruik te maken van de jubelton. Je mag €106.671 ontvangen voor de aanschaf van een woning zonder dat je daar schenkbelasting over betaalt.  

– In 2023: de jubelton is aan het verdwijnen. Je mag een nog schenking tot €27.231 ontvangen voor de aanschaf van een woning. Dit bedrag is gelijk aan de belastingvrije schenking die vrij te besteden is.

– In 2024: in 2024 mag je alleen nog een vrij te besteden belastingvrije schenking ontvangen. Hier zit dus geen bestedingsverplichting aan vast.

Schenk dit jaar nog de jubelton

Je hebt nog even om de jubelton te ontvangen, maar het moet wel dit jaar in gang gezet worden. Willen iemand jou deze belastingvrije schenking doen? Maak hier dan snel afspraken over. De jubelton hoeft niet in één keer betaald te worden. Gespreid betalen is mogelijk, maar dit mag niet meer over een periode van 2 jaar. Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de schenking van de jubelton in 2022 alleen nog in 2023 aangevuld mag worden. Geen zorgen, er hoeft nog geen huis in het spel te zijn. De ontvanger heeft nog tot eind 2024 voor de aanschaf van een woning.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.