Belastingtips 2017: Vermogen verminderen voor toeslagen of eigen bijdrage zorginstelling

Belastingtips 2017: Kosten uit 2018 vooruitbetalen
25 maart 2017
geld
Belastingtips 2017: Los kleine schulden af
25 maart 2017
lening

Vermogen verminderen voor toeslagen of eigen bijdrage zorginstelling

Als je je vermogen vermindert in 2017, kun je daarmee soms je recht op toeslagen veiligstellen. Je krijgt namelijk geen huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget als je te veel vermogen hebt.

Wlz-bijdrage verminderen

Ook de eigen Wlz-bijdrage bij opname in een verpleeghuis is afhankelijk van je vermogen. Het gaat steeds om je vermogen op 1 januari, bijvoorbeeld van 2018. Je hebt dus nog tot het einde van het jaar om je vermogen te verlagen. Dit kun je doen door te schenken, kosten uit 2018 vooruit te betalen, je aftrekposten te verhogen of met eigen geld de eigenwoningschuld af te lossen (daar kan wel een vermindering van de hypotheekrenteaftrek tegenover staan).

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de eigen bijdrage voor de Wlz vast op basis van je vermogen van 2 jaar geleden. Een vermindering van je vermogen in dit jaar heeft dus pas effect op je eigen bijdrage over het jaar 2020.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.