Belastingtips 2017: Meer giften aftrekken

Belastingaangifte 2016: let op deze wijzigingen!
13 maart 2017
Belastingtips 2017: Hypotheek aflossen
25 maart 2017
geld

Periodieke giften

Kiezen voor een periodieke gift is fiscaal veel gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Ga wel even na wat een periodieke gift is, want met een automatische overschrijving ben je er nog niet.

Waarschuwing

Let wel op wanneer je naast periodieke giften nog ‘gewone’ (niet-periodieke) giften blijft doen. Voor de gewone giften aan een goed doel geldt altijd de drempel. Deze giften zijn pas aftrekbaar voor zover je in een jaar meer ‘gewoon’ schenkt dan 1% van je inkomen. Je kunt de drempel omzeilen als je al je giften kunt omzetten in een periodieke gift.

Een van onze leden trok terecht de volgende conclusie: er is alleen voordeel te behalen bij periodieke schenkingen als de resterende losse giften minder bedragen dan de drempel van 1% van je inkomen. Wie 1% van zijn inkomen periodiek schenkt en 1% gewoon is dus niet beter af dan wie 2% van zijn inkomen gewoon schenkt.

Drempel

Wil je liever geen periodieke gift doen? Als jij je giften van 2 of meer jaren allemaal tegelijk in 1 jaar geeft, heb je maar 1 keer last van die drempel. Dat kan ook behoorlijk schelen. Let op: Als je meer dan 10% van je jaarinkomen aan het goede doel geeft, is het meerdere niet aftrekbaar. Behalve bij periodieke giften.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.