Belastingtips 2017: Lijfrentepremies aftrekken

Belastingtips 2017: Met middeling belasting terugvragen
25 maart 2017
Belastingtips 2017: Aftrekposten kennen
25 maart 2017

Lijfrentepremies aftrekken

Als je de afgelopen 7 jaar geen of weinig pensioen opbouwde bij je werkgever, kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor je pensioen. Ga na of je jaarruimte of reserveringsruimte hebt met deze rekenhulp.

Jaarruimte of reserveringsruimte

Het gaat daar over ‘jaarruimte’ en ‘reserveringsruimte’. Je hebt jaarruimte als je dit jaar niet voldoende pensioen opbouwt via je werkgever. Je hebt reserveringsruimte als je in de 7 jaren daarvóór niet voldoende pensioen opbouwde. Had je op 1 januari 2017 de AOW-leeftijd, dan heb je geen recht meer op aftrek in de jaarruimte. Misschien heb je dan nog wel reserveringsruimte doordat je in vorige jaren de jaarruimte niet (volledig) hebt gebruikt.

Tip: De rekenhulp begint met de jaarruimte, maar je kunt beter beginnen met het berekenen van de reserveringsruimte. Dan laat je geen rechten verloren gaan.

Voordeel

Het voordeel van het sparen voor je pensioen met een ‘lijfrente’ is dat de premies (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te sparen voor je pensioen op een geblokkeerde bankrekening. Dan is het in het betreffende jaar bijeengespaarde bedrag (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar.

Later belasting betalen

Je krijgt in het jaar dat je de premie betaalt geld terug van de Belastingdienst. In de jaren waarin de lijfrente uitkeert, moet je er straks wel belasting over betalen. De kans is groot dat je er dan een lager tarief over betaalt, omdat AOW’ers minder betalen over een inkomen tot zo’n €33.000. Bovendien verlaag je door de premiebetalingen en stortingen op de geblokkeerde spaarrekening jarenlang je spaargeld dat belast is in box 3.

Sparen of verzekeren?

Bij sparen op een geblokkeerde bankrekening zijn je kosten veel lager. Aan de andere kant: voor wie erg oud wordt, kan een lijfrenteverzekering juist gunstiger uitpakken. Ga na wat beter bij je past: banksparen of een lijfrenteverzekering.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.