Belastingtips 2017: Kosten uit 2018 vooruitbetalen

Belastingtips 2017: Alimentatie afkopen
25 maart 2017
lening
Belastingtips 2017: Vermogen verminderen voor toeslagen of eigen bijdrage zorginstelling
25 maart 2017

Kosten uit 2018 vooruitbetalen

Aftrekbare kosten

Soms is het voordelig kosten voor volgend jaar alvast vooruit te betalen. Dat geldt in sterke mate voor aftrekbare kosten. Als je volgend jaar een lager inkomen hebt en/of de AOW-leeftijd bereikt kun je de kosten in 2017 vaak aftrekken tegen een hoger belastingtarief.

Een andere reden om aftrekbare kosten vooruit te betalen is dat zorgkosten, scholingskosten en giften elk jaar pas aftrekbaar zijn voor zover ze een bepaald bedrag overschrijden in 1 jaar (de drempel). Overschrijd je dat bedrag in 2017 en weet je niet of dat in 2018 weer zo is? Dan is nu betalen fiscaal interessant.

Bovendien is het kabinet van plan om de aftrek van scholingskosten te laten vervallen per 1 januari 2018 en te vervangen door een subsidieregeling voor scholingskosten. Maak haast met het volgen (én betalen) van een studie voor je (toekomstige) beroep, als je nog gebruik wilt maken van de aftrekpost.

Vermogen

Kosten vooruitbetalen in 2017 zorgt er ook voor dat je vermogen op 1 januari 2018 lager is. Dit scheelt belasting in box 3 als je (anders) boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Dit voordeel geldt natuurlijk voor alle kosten die je vooruitbetaalt, en niet alleen voor de aftrekbare kosten.

Hypotheekrente

Let op bij vooruitbetalen van hypotheekrente. Als je in 2017 maximaal 6 maanden rente vooruitbetaalt voor 2018 is die rente aftrekbaar in 2017. Maar betaal niet meer rente vooruit om het nu alvast af te kunnen trekken. Als je bijvoorbeeld 7 maanden vooruitbetaalt, is de rente voor al die 7 maanden pas aftrekbaar bij de aangifte over 2018.

Er zijn trouwens steeds minder banken die toestaan dat je rente vooruit betaalt. Het blijft wel een optie bij lenen bij ouders voor de eigen woning.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.