Autorijden nergens zo duur als in Nederland

vakantie
Hacked By XwoLfTn
23 januari 2017
Regels aflossen spaar- en beleggingshypotheek versoepeld
14 februari 2017

Nederlandse dieselrijders hebben de hoogste autolasten van Europa. Heb je een diesel, dan ben je maandelijks gemiddeld € 695 aan je auto kwijt, blijkt uit onderzoek van LeasePlan. Nederlandse benzinerijders horen ook bij de big spenders van Europa. Waarom autorijden hier zo duur is? Voornamelijk belastingen.

Een dieselauto bezitter is kostbaar. Een benzinerijder die 20.000 kilometer per jaar rijdt, betaalt gemiddeld € 614 voor zijn auto. Alleen de Noren, Italianen, Denen, Finnen en Zwitsers hebben hogere lasten.

Deze bedragen zijn inclusief afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering. Is Nederland een duur verzekeringsland? Nee, daar ligt niet het knelpunt. LeasePlan directeur Erik Henstra vindt dat vooral de belastingheffing in Nederland beter moet. Minder het bezit van een auto belasten, en meer betalen voor het gebruik.

Slechts 13 procent van de maandelijkse kosten van de automobilist bestaat uit brandstof. Op de overige 87 procent heb je volgens LeasePlan geen invloed. Dat is niet helemaal waar. Verzekeringen en pechhulp beslaan samen 11 procent van de gemiddelde maandlast. Anders dan op je belastingen heb je daar wel degelijk invloed op.

Goedkoop je auto verzekeren kan wel

Een auto verzekeren is wél relatief goedkoop in Nederland. Als percentage van het geheel aan kosten (11%) ligt het lager dan in de rest van Europa (13%). Volgens een woordvoerder van LeasePlan wordt in Nederland gemiddeld € 71 per maand betaald voor een allrisk-verzekering. Alleen Oost-Europese als Bulgarije, Hongarije en Roemenië betalen minder.

Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. De ene allrisk-verzekering is immers de andere niet. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwwaarderegeling. Bovendien betekent een hogere aanschafprijs (vanwege bpm) een hoger verzekerd bedrag en dus een hogere premie. Ook indirect maken belastingen een autoverzekering dus duurder.

Veel aanbod: lage premie

Ondanks dat is het in Nederland nog steeds opmerkelijk goedkoop om je auto te verzekeren. Dat komt omdat de verzekeringsmarkt in Nederland heel concurrerend is. Er zijn talloze aanbieders om uit te kiezen. Er is dus altijd wel ergens een goede deal te krijgen.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.