Nederlandse dieselrijders hebben de hoogste autolasten van Europa. Heb je een diesel, dan ben je maandelijks gemiddeld € 695 aan je auto kwijt, blijkt uit onderzoek van LeasePlan. Nederlandse benzinerijders horen ook bij de big spenders van Europa. Waarom autorijden hier zo duur is? Voornamelijk belastingen.
Een dieselauto bezitter is kostbaar. Een benzinerijder die 20.000 kilometer per jaar rijdt, betaalt gemiddeld € 614 voor zijn auto. Alleen de Noren, Italianen, Denen, Finnen en Zwitsers hebben hogere lasten.
Deze bedragen zijn inclusief afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering. Is Nederland een duur verzekeringsland? Nee, daar ligt niet het knelpunt. LeasePlan directeur Erik Henstra vindt dat vooral de belastingheffing in Nederland beter moet. Minder het bezit van een auto belasten, en meer betalen voor het gebruik.
Slechts 13 procent van de maandelijkse kosten van de automobilist bestaat uit brandstof. Op de overige 87 procent heb je volgens LeasePlan geen invloed. Dat is niet helemaal waar. Verzekeringen en pechhulp beslaan samen 11 procent van de gemiddelde maandlast. Anders dan op je belastingen heb je daar wel degelijk invloed op.
Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. De ene allrisk-verzekering is immers de andere niet. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwwaarderegeling. Bovendien betekent een hogere aanschafprijs (vanwege bpm) een hoger verzekerd bedrag en dus een hogere premie. Ook indirect maken belastingen een autoverzekering dus duurder.