Actuele hypotheekrente op weg naar nulpunt?

Neerslag, lekkage en overstroming: wat dekt je verzekering?
10 juni 2016
Waterschade opgelopen? Dit moet je doen
23 juni 2016
huisrente

Actuele hypotheekrente op weg naar nulpunt?

De hypotheekrente is al bijna twee jaar lang historisch laag. Dat komt door de steeds maar dalende kapitaalmarktrente. In augustus 2014 bereikte deze rente het laagste punt sinds het jaar 1540. Sinds die datum daalde de kapitaalmarktrente nog veel verder. Op dit moment bedraagt deze 0,3%. De hypotheekrente daalt met hetzelfde tempo. Gaat ook de actuele hypotheekrente richting het nulpunt?

Zo nu en dan komen in de media de termen begrotingstekort en staatsschuld aan bod. Droge macro-economische termen die in essentie eenvoudig zijn uit te leggen. De overheid ontvangt geld, o.a. belastingen, en de overheid geeft geld uit, o.a. aan zorg, defensie, infrastructuur, en meer.

Nederland moet geld lenen

Meestal krijgt Nederland minder geld binnen dan dat er uitgegeven wordt. Er is dan sprake van een begrotingstekort. Zodra dit ontstaat zijn er twee opties. Optie één: bezuinigen. Optie twee: geld lenen. Meestal kiest Nederland ervoor om geld te lenen bij andere landen, banken, beleggers en investeerders.

Het totaal aan begrotingstekort noemen we opgeteld de staatsschuld. Op dit moment heeft Nederland een schuld van € 466 miljard euro. Over deze schuld betaalt Nederland rente. Die rente noemen we de kapitaalmarktrente of staatsrente.

Duitsland veiliger dan Nederland

De kapitaalmarktrente is al jarenlang aan het dalen. Een belangrijke reden hiervoor is dat Nederland een veilig land is om geld aan uit te lenen. Beleggers en investeerders weten vrij zeker dat Nederland het geleende geld weer terug gaat betalen. De kapitaalmarktrente bedraagt op dit moment zo’n 0,3%. Heel erg laag. Nog niet zo laag overigens als in Duitsland waar de kapitaalmarktrente minder dan 0,1% bedraagt.

Van kapitaalmarktrente naar hypotheekrente

De actuele hypotheekrente 10 jaar vast, 20 jaar vast of langer is grotendeels afgeleid van de kapitaalmarktrente. Hoe dit precies werkt laten we in dit artikel even achterwege omdat het een behoorlijk complex verhaal is. Maar de verwantschap is duidelijk te zien in de grafiek bij dit artikel.

Actuele hypotheekrente op weg naar nulpunt

Actuele hypotheekrente naar nul?

De Duitse kapitaalmarktrente is op weg naar het absolute nulpunt. Sterker nog, deze staat voor kortere rentetermijnen onder het nulpunt. In dat geval kost geld uitlenen aan Duitsland geld in plaats dat het geld oplevert. In Nederland is dat eerder ook al voorgekomen. Maar gaat de hypotheekrente ook naar het nulpunt? Dat lijkt niet erg waarschijnlijk.

Banken en hypotheekverstrekkers hebben geld nodig om uit te lenen. Dat geld is nu heel erg goedkoop. Maar daarnaast maken de hypotheekverstrekkers ook onkosten: salaris, een kantoorpand, administratiekosten, etc. En er bestaat zoiets als een risico-opslag. Dat is een compensatie voor klanten die onverhoopt hun rente niet meer kunnen betalen. Tot slot wil een bank meestal ook wat winst maken. Ook dat kost geld.

Laagste hypotheekrente gaat omlaag

Hoewel de actuele hypotheekrente niet naar het nulpunt zal zakken, is wel duidelijk dat de laagste hypotheekrente verder omlaag zal gaan. Banken die hun rente te hoog houden, bijvoorbeeld om meer winst te maken, zien dat klanten naar de concurrent vertrekken. Dat willen die banken niet. En dus zullen de hypotheekrentes nog verder dalen.

Randstad Financieel Adviesgroep BV
Randstad Financieel Adviesgroep is inmiddels een gevestigde naam in Vlaardingen en omstreken. Wij adviseren in verzekeringen en hypotheken maar ook voor leningen kunt u bij ons terecht.