1) Start tijdig met het doen van de aangifte!
Wij wijzen er nadrukkelijk op dat je dit jaar de aangifte niet kan downloaden. Het gaat nu geheel online, via een speciale app of op papier. ,,Het invullen kan nogal wat stress geven. Ga er bijtijds voor zitten. Want mocht er iets tussendoor komen - je laptop uitvallen of de website van de Belastingdienst overbelast zijn - dan heb je nog ruim de tijd om de aangifte op een ander moment te doen.''
Helaas zien we dat de website van de belastingdienst de afgelopen tijd meerdere malen offline is geweest door overbelasting. Neem dus vooral de tijd voor je aangifte.
2) Heb je bezittingen? Zorg dan dat je ze allemaal in de aangifte zet
Dit gaat niet alleen om banksaldi, waarde van effecten en aandelen, maar ook bijvoorbeeld om een tweede woning.'' De peildatum van je bezittingen is 1 januari 2015.
3) Maak altijd kopieën van persoonlijke aftrekposten
De Belastingdienst checkt regelmatig 1 of meerdere van je aftrekposten. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst om een onderbouwing vraagt. Je kunt dan met een druk op de verzendknop die kopieën naar de belastingdienst sturen
Controleer alle van te voren ingevulde gegevens
Vaak kloppen ze niet. Mensen worden laks als alles al is ingevuld, ze controleren alleen hun naam, adres en of het loon klopt.'' De hypotheek is zo'n instinker. De bank geeft aan de fiscus het totale hypotheekbedrag en de betaalde rente en dat vult de Belastingdienst in. ,,Maar alleen het gedeelte van de hypotheek dat voor de woning is gebruikt, is aftrekbaar. Vooral ouderen hebben soms een deel van de overwaarde van het huis voor iets anders gebruikt. Dat deel van de hypotheek is niet aftrekbaar en dat moet je zelf goed controleren''
5) Kijk ook eens naar andere aftrekposten
De renteaftrek is een van de weinige aftrekposten die de fiscus vast voor je invult. Wil je andere kosten terug dan moet je ze zelf opgeven. ,,Vooral ziektekosten en studiekosten'', Die posten moet je zelf invullen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor extra beddengoed en kleding, diëten of accupunctuur. Tandartskosten zijn vaak ook niet verzekerd en kun je dus aftrekken van de belasting. Het is zonde als mensen dat geld laten liggen."
6) Goede doelen ook goed voor je eigen portemonnee
Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Zeker als die aan een zogenoemde een goed doel met een anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geschonken. ,,Die zijn ook aftrekbaar, maar dat weten veel mensen niet of ze vergeten het"
7) Durf te vragen
Wilt u toch liever professionele ondersteuning bij het invullen van de aangifte? Kijk snel op onze actiepagina voor ons aanbiedingstarief, en maak een afspraak!